Overslaan en naar de inhoud gaan

Samyn - Van Keirsbulck verdedigt titel met sterke prestatie, Backaert 9de

Samyn - Van Keirsbulck verdedigt titel met sterke prestatie, Backaert 9de

Bij een temperatuur van -3°C startten de renners in Quaregnon voor Le Samyn (1.1), een 200km lange tocht door Henegouwen. Tom Devriendt voelde zich geïnspireerd en trok met zes lotgenoten ten aanval. Na 80 kilometer brak QuickStep de wedstrijd in het peloton open. 10 renners sprongen weg, met daarbij een attente Boris Vallée. De achtervolgende groep smolt samen met de kopgroep tot 16 leiders. Die groep werd ferm uitgedund, en ook Vallée en Devriendt waren onder de slachtoffers.

Titelverdediger Guillaume Van Keirsbulck liet zich in de achtergrond opmerken. Op 70 kilometer van de finish versnelde hij. Van Keirsbulck maakte een sterke indruk met nog een aantal pogingen, maar kreeg de kloof met de leiders niet gedicht. In de slotronde moest hij zijn inspanningen bekopen. Frederik Backaert maakte nog een sprong naar voren en eindigde als 9de.

Guillaume Van Keirsbulck:

“Ik miste de waaier van QuickStep die na 80 kilometer al ontstond. Ik zat iets te ver en het peloton brak meteen in verschillende stukken. Ik heb zelf nog geprobeerd om de koers in gang te steken door verscheidene keren aan te vallen. We raakten wel steeds weg, maar de kloof met de koplopers raakte nooit gedicht.”

“In de slotronde kreeg ik een klop van alle inspanningen in combinatie met de extreme kou. Ik stond helemaal geparkeerd. De conditie is goed en dat is het voornaamste. Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken en me niet meer laat verrassen. Zondag rij ik Dwars door West-Vlaanderen, daarna trek ik op stage.”

Uitslag

1. Niki Terpstra
2. Philippe Gilbert
3. Damien Gaudin
9. Frederik Backaert
12. Guillaume Van Keirsbulck
29. Timothy Dupont
32. Kevin Van Melsen
DNF Tom Devriendt
DNF Mark McNally
DNF Boris Vallée