Overslaan en naar de inhoud gaan

GP de Wallonie : zware val voor Baugnies

GP de Wallonie : zware val voor Baugnies

De Grand Prix de Wallonie (1.1, 13/09) op woensdag was geen makkelijke wedstrijd voor onze ploeg. De regen en wind hakten vanaf de start in Chaudfontaine de hele dag in op het peloton. Tom Devriendt toonde zich in de ontsnapping van de dag samen met acht andere renners. Zij werden gegrepen op vijftig kilometer van de finish. In het peloton daarentegen stapelde de pech zich op (zie verder).

Een waaier van 20 renners maakte zich in de heuvelachtige finale los van het peloton. Yoann Offredo stond paraat, maar kon het tempo van de besten niet volgen op de Côte de Lustin, waar acht renners zich losmaakten. Achter hen probeerden Guillaume Martin en Yoann Offredo terug te keren, helaas zonder succes. Aan de voet van de Citadelle streden zij om de 7de plek. Martin eindigde 14de, Offredo 24ste.

Medisch rapport :

In La Gleize (KM 35) kwam Jérôme Baugnies zwaar ten val. In een afdaling botste hij met hoge snelheid tegen een paal. Baugnies werd ter plekke gestabiliseerd en nadien werd hij per helikopter naar het Centre Hospitalier Universitaire van Luik in Sart-Tilman gevlogen. Ter plekke werd een breuk van de 8ste thoracale wervel vastgesteld. Baugnies werd meteen geopereerd. Zijn toestand is stabiel en Baugnies verloor nooit het bewustzijn.

Thomas Degand kwam ten val na de bevoorradingszone (KM 110). Toen hij vertraagde voor een sanitaire stop werd hij langs achteren aangereden door de wagen van de juryvoorzitter. Gelukkig valt de schade bij Thomas mee. Hij is licht geraakt aan de kuit en rechterelleboog, maar er werden geen breuken vastgesteld.

Hilaire Van der Schueren : 

"Plots hoorde ik dat er een valpartij was. Het gebeurde in een afdaling. Baugnies reed in een bocht rechtdoor en daar stond net een paal. Hij reed daar recht op en dat zag er toch redelijk zwaar uit. Hij had verwondingen aan zijn hoofd en ik zag direct dat hij pijn had aan de rug. Maar ze hebben hem meteen goed opgevangen en dan is de helikopter hem komen halen om hem naar het ziekenhuis van Luik te vliegen. Als dat gebeurt weet je dat het geen gewone valpartij is. Ik was toch wat aangeslagen, je denkt meteen aan al het voorbije."

"Een beetje verder werd Degand nog door een wagen van de federatie aangereden. Wat een geluk zaten we met een goede Devriendt in de ontsnapping, maar in de finale bleven dus slechts vijf van onze renners over. Dat was een beetje vervelend. We hebben er dan nog alles uitgehaald wat kon. Martin zat niet goed geplaatst toen de waaier vertrok. Anders was hij gewoon mee."

Uitslag GP de Wallonie :

1. Tim Wellens
2. Tony Gallopin + 01:22
3. Julien Simon + 01:23
14. Guillaume Martin + 01:37
24. Yoann Offredo
35. Fabien Doubey + 02:29
40. Frederik Backaert + 02:59
65. Frederik Veuchelen + 05:18
DNF Jérôme Baugnies
DNF Thomas Degand
DNF Tom Devriendt