Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinkerke - Meurisse derde in slotetappe, Dupont brengt puntentrui thuis

Duinkerke - Meurisse derde in slotetappe, Dupont brengt puntentrui thuis

Xandro Meurisse reed naar een podiumplek in de felbevochten slotetappe van de Vierdaagse van Duinkerke (2.HC, 8-13/05). De slotetappe naar Duinkerke leek voorbestemd voor een massaspurt, maar daar besliste een omvangrijke kopgroep anders over. Xandro Meurisse schoof mee in een ontsnapping van 11 renners, die nooit meer dan twee minuten kreeg van het peloton. De samenwerking verliep vooraan echter optimaal, en Meurisse en co hielden stand op het jagende peloton.

In de slotkilometer sprong Olivier Le Gac weg naar de ritzege, Meurisse sprintte naar een derde plaats. In het peloton spurtte Timothy Dupont nog naar een 3de plek, goed voor een 14de plek in de rituitslag. Dupont legt zo beslag op de groene puntentrui in de Noord-Franse rittenkoers. In het eindklassement eindigen Meurisse (6de) en Dupont (8ste) beiden in de top 10. Samen met drie podiumplaatsen en een sterk collectief blok een mooi sluitstuk voor de ploeg.

Xandro Meurisse:

"Gisteren had ik al met mijn kamergenoot Wesley Kreder besproken dat ik mee in de ontsnapping kon gaan als er een mooie groep wegreed. Samen met Gougeard ben ik als laatste naar de grote kopgroep toegesprongen. Ik sprokkelde bonificatieseconden aan de tussenspurten om een top 10 plek in het eindklassement te verzekeren. Daarna wilde ik me laten uitzakken naar het peloton om Timothy Dupont bij te staan. Maar ploegleider Hilaire Van der Schueren maande me aan om te blijven zitten. Gougeard bleef maar à bloc rijden en zo bleven we het peloton voor. Plots moest ik de knop omschakelen en voor de ritoverwinning gaan. Helaas was dit vlakke parcours voor mij niet ideaal, maar ik kon toch nog een derde plek uit de brand slepen. Met een gemiddelde van bijna 46km/u was het een razendsnelle etappe"

"Er is in positieve zin veel veranderd qua mentaliteit in de ploeg de laatste tijd. Alle ploegmaats offerden zich tijdens deze rittenwedstrijd op voor een ander. Ik draai nu bijna twee jaar mee in de ploeg, en zulk een collectief blok had ik nog nooit gezien. Ook in het peloton komen renners ons zeggen dat ze versteld staan hoe we hier rijden. Iedereen gaat door het vuur voor elkaar, wat niet altijd evident is. Op die manier slagen we erin efficiënter de kaart van één renner trekken. Niemand moet beschaamd zijn om gelost te worden in het peloton, als hij ervoor zijn werk heeft geleverd. Dat wordt ook door de ploegleiding benadrukt. Het werk werd dan ook beloond met goeie resultaten, al ontbrak enkel een overwinning. Het is plezant om in zo een gemotiveerde en goed draaiende ploeg te rijden." 

"Het was een kwestie van tijd om deze teamgeest erin te krijgen.  In het Circuit de la Sarthe speelden we dit al klaar voor Guillaume Martin, en hier in Duinkerke konden we dat herhalen voor Timothy Dupont en mij. We toonden ons hier één van de sterkste ploegen en moesten bijvoorbeeld in de spurtvoorbereiding niet onderdoen voor een WorldTour-ploeg als Lotto Soudal, zonder echte specialisten in onze ploeg. Dat is bevorderend en motiverend voor de toekomst. Hopelijk kunnen we dit ook doortrekken in grotere wedstrijden als de Dauphiné en Tour de France."

"Persoonlijk ben ik ook blij dat ik in de spurtvoorbereiding voor Timothy mijn steentje kon bijdragen. Zoiets kon ik vorig jaar nog niet. In de zaterdagetappe naar Kassel voelde ik mij heel goed. Ik las nu enkele dagen rust in, alvorens naar de Ardennen te trekken voor een korte trainingsstage. Daarna bouw ik via de Boucles de l'Aulne en Plumelec op naar de Dauphiné, mijn volgende doel dit seizoen."

Uitslag Etappe 6

1. Olivier Le Gac
2. Casper Pedersen
3. Xandro Meurisse
14. Timothy Dupont + 00:11
41. Guillaume Van Keirsbulck
66. Simone Antonini
69. Frederik Backaert
82. Tom Devriendt + 00:29
83. Wesley Kreder

Eindklassement

1. Dimitri Claeys
2. André Greipel + 00:01
3. Oscar Riesebeek + 00:02
6. Xandro Meurisse + 00:46
8. Timothy Dupont + 00:52
31. Frederik Backaert + 02:14
73. Tom Devriendt + 16:33
77. Guillaume Van Keirsbulck + 20:10
79. Simone Antonini + 20:52
83. Wesley Kreder + 22:11

Puntenklassement

1. Timothy Dupont 61p.
2. Wouter Wippert 56p.
3. André Greipel 47p.