Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedankt Yoann Offredo!

Bedankt Yoann Offredo!

Net voor zijn 34e verjaardag heeft Yoann Offredo zijn afscheid aangekondigd. Een gedwongen afscheid, wegens onomkeerbaar blessureleed sinds een zware valpartij in de GP Denain in maart 2019. De Fransman herstelde van een tijdelijke verlamming om enkele maanden later met Wanty-Gobert aan zijn derde Ronde van Frankrijk deel te nemen. Het zou laatste Tour van de baroudeur zijn, want een peestransplantatie aan het einde van het seizoen bracht hem onherstelbare schade. Offredo begon nog vol overtuiging aan 2020, maar al snel werd duidelijk dat een opeenvolging van wedstrijden voor zijn enkel geen haalbare kaart waren. De Omloop Het Nieuwsblad, de Belgische openingsklassieker waarin hij in 2011 net naast het podium strandde, zou op 29 februari 2020 de laatste wedstrijd van zijn 13-jarige carrière worden. De trouwe ambassadeur van Bière des Amis behaalde tijdens zijn profparcours mooie resultaten: 3e in Plouay, 7e in Milaan-San Remo, 14e in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix. Aan het einde van zijn vierde seizoen bij Circus-Wanty Gobert-Tormans kreeg de inwoner van Monthléry dus definitief te horen dat zijn enkelblessure een terugkeer naar een leven als topsporter onmogelijk gemaakt had. De inwoner van Monthléry kan dus aan zijn reconversie beginnen, onder andere als raadgever bij France Télévisions, waar hij de nabesprekingen van de laatste editie van de Ronde van Frankrijk van commentaar voorzien heeft.

Yoann Offredo:
« Ik wilde het einde van mijn carrière aankondigen om de personen die me omringd hebben en voor me gesupporterd hebben te bedanken, maar ik was er niet toe in staat. Als je gewoon bent om 30 uur per week te fietsen en van de ene dag op de andere niet meer kunt stappen, doet het niet enkel fysiek, maar ook mentaal pijn. Ik mis het om pijn aan mijn benen te hebben, om koud te hebben, om moe te zijn. Het is nog steeds onmogelijk om te sporten, waardoor ik tot rust gedwongen ben. Ik hou me nu bezig met andere activiteiten, zoals vergaderingen met de UCI over de veiligheid van wielerwedstrijden, opnames van het sportprogramma Stade 2, en ik ben ook peter van twee amateur wielerclubs. 

« Ik wilde een nieuw doel in mijn leven zoeken, daarom heb ik de keuze gemaakt om mijn studies verder te zetten. In september 2021 start ik een master Politieke Wetenschappen met specialisatie Journalistiek. Ik zal de komende maanden in de wielerwereld aanwezig blijven, maar ik heb me gerealiseerd dat dit aan de andere kant van de barrière zal zijn. Bij Circus-Wanty Gobert kreeg ik de kans om heel wat bedrijfsleiders te ontmoeten en ik heb steeds goede relaties met deze partners van de ploeg onderhouden. Enkelen hebben me al gecontacteerd in verband met mijn toekomst. Ook al verlaat ik Circus-Wanty Gobert, ik zal altijd met het team verbonden blijven. »

« Wielrennen heeft me enorm veel bijgebracht; zowel momenten van afzien, als mooie herinneringen. Het winnen van de prijs voor de strijdlust in Luik, in mijn eerste Ronde van Frankrijk met Circus-Wanty Gobert, in het bijzijn van alle fans en partners van het team, is nog vers in mijn geheugen. Ik wil FDJ en Circus-Wanty Gobert-Tormans bedanken voor de mooie jaren! »

Jean-François Bourlart (algemeen manager):
« Ik wil Yoann bedanken voor zijn inbreng in ons team de voorbije jaren. Ik onthou zijn prestaties in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix tijdens zijn eerste klassieke campagne bij ons, in 2017, maar ook zijn ontsnappingen en offensief temperament op de wegen van de Ronde van Frankrijk. Op deze moedige renner met vertederend karakter konden we altijd rekenen, of dit nu op de fiets was of erbuiten. De Fransman was met voorsprong één van de essentiële actoren in de evolutie van ons team. Ik ben ervan overtuigd dat er na zijn leven als profwielrenner een mooie tweede carrière voor hem voorbestemd is, ook al moet hij zijn fiets definitief aan de haak hangen. Ik wens hem alle succes toe! »